over oude aandelen

1. Garantie

Alle op deze website aangeboden stukken zijn originele oude aandelen. Indien er niets staat vermeld betreft het "gelopen stukken" ofwel papieren die in omloop zijn geweest. Soms zijn ze in praktisch nieuwstaat en soms aardig gesleten. Zie hieronder voor de coderingen van de kwaliteit.

SPECIMEN: Er worden hier ook aandelen aangeboden voorzien van rood stempel SPECIMEN. Dit zijn aandelen afkomstig uit het archief van de drukker DBEH (De Bussy Ellerman Harms). Die bewaarde van elk aandeel een of twee exemplaren in hun archief. Een groot gedeelte van dit archief heb ik opgekocht. Ook deze stukken worden op deze website aangeboden. Het betreft in de meeste gevallen zeldzame exemplaren (omdat er immers slechts een of twee van bewaard zijn gebleven). Indien het om een specimen stuk gaat, heb ik dat telkens duidelijk omschreven.

 

2. Condities van de aangeboden effecten Condition of the securities

UNC: uncirculated; een aandeel zonder gebruikssporen.

EF of PR: praktisch in nieuwstaat; geen enkele vouw. Not folded.

VF of ZF: een enkele vouw. A single fold.

F of FR: veel gevouwen, lichte verkleuringen, kleine ezelsoortjes. Multiple folds, toned, marks.

VG of ZG: zwaar gebruikt, plakband, eigenlijk niet geschikt voor een verzameling. Heavily used, tape etc.

Blankette: dit aandeel is niet geplaatst. Soms heeft het serienummer 0. Het is niet voorzien van handtekeningen, zegels e.a. . Not issued paper. Vaak voorzien van rood stempel SPECIMEN

 

3. Links naar andere websites

VVOF hier kunt u ook de handleiding voor beginnende verzamelaars downloaden.

Mario Boone

Hugo van der Moolen

 

4. Zeldzaamheid

De waarde van een verzamelobject wordt bepaald door de vraag (hoeveel verzamelaars zijn er), het aanbod (hoeveel aandelen zijn er) en de conditie (is het een versleten stuk of ziet het er nog mooi uit).
De zeldzaamheid is de moeilijkst te bepalen factor. Van de meeste oude aandelen is de gehele oplage door een daartoe gecertificeerd bedrijf vernietigd. Het oplage-cijfer dat op het aandeel staat zegt dus niet alles. Soms (steeds minder vaak ) komt het voor dat er een stapel aandelen opduikt van een tot dat moment onbekend bedrijf. Er kunnen dus altijd verrassingen optreden in de markt.
Een ding is echter heel duidelijk: er worden géén oude aandelen bijgedrukt. Er gaan wel stukken verloren en er komen steeds weer nieuwe verzamelaars bij. Oude aandelen kunnen dus alleen maar zeldzamer worden in de toekomst.

 

5. Plakband

Plakband maakt een historisch document waardeloos. Na verloop van tijd trekt de lijm in het papier dat daardoor een glazig uiterlijk krijgt.
Versterk of herstel een gescheurd document dus nooit met plakband.
Het ouderwetse cellotape zorgt na een paar jaar voor olie-achtige vlekken in het papier.

 

6. Afbeeldingen

Van sommige oude aandelen heb ik meerdere exemplaren; in dat geval ontvangt u niet het exemplaar van de foto.